Warning: pg_connect(): Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: no pg_hba.conf entry for host "46.229.230.189", user "ij015000", database "ij015000db", SSL off in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 79

Warning: pg_exec() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 80
Nyitra címere
Magyar verzió
Slovanská verzia
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 6.0 ajánlott


Warning: chdir(): No such file or directory (errno 2) in /home/nm017300/_sub/zoboralja/index.php on line 79

ZOBORALJA
(Nyitra vidéke)

Zoboralja / Könyv - tanulmány / Mikor lettünk keresztények? / 
 

Mikor lettünk keresztények?

....a magyaroknak már régen volt saját Bibliájuk.... Nem Szent István kereszteltette meg a magyar népet a XI. század elején? Vagy esetleg a magyar nép egy része már régen keresztény volt?
....Az első „magyar” bibliafordítás 528-ban történt. A Krim-félszigeten lévő Boszporosz (ma Kercs) város közelében egy Gordasz nevű hun fejedelem tanyázott. A bizánci városlakók cserekereskedelmet folytattak a hun fejedelemmel. Később Gordasz fejedelem úgy döntött, hogy megkeresztelkedik.
....Kosmas Indikopleustes 549-ben írott „Keresztény földrajzában” elmondja, hogy a hunok földjén sok templom van és a hunok egyházait a püspökök kormányozzák.
....Zakharias Rhetor „Egyháztörténelméből”-565: „Mikor megérkeztek... sokakat megkereszteltek és tanítványokká (katechumenekké) avattak egyeseket a hunok közül is. Egy évheteden át maradtak ott és hun nyelven írásokat adtak ki”
....tehát nem kizárt, hogy 565-ben készült el az első „magyar” bibliafordítás.
....Nem igaz, hogy Szent István király kereszteltette meg a magyar népet! Ő a nyugati, latin rítusú kereszténység egyházi szervezetét építette ki erős német befolyással. A magyarok egy része már régen keleti rítusú keresztény volt (pl. Koppány, Ajtony, Gyula, Vazul vagy Szent István édesanyja – Sarolta).

Rácz István
REMÉNY, XVIII. évfolyam, 32. szám, 2007. augusztus 12.
12-13. oldalZoboralja címere
 

Warning: pg_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/footer.php on line 6