Warning: pg_connect(): Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: no pg_hba.conf entry for host "46.229.230.189", user "ij015000", database "ij015000db", SSL off in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 79

Warning: pg_exec() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 80
Nyitra címere
Magyar verzió
Slovanská verzia
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 6.0 ajánlott


Warning: chdir(): No such file or directory (errno 2) in /home/nm017300/_sub/zoboralja/index.php on line 79

ZOBORALJA
(Nyitra vidéke)

Zoboralja / Énekkarok / Zobor Hangja Vegyeskar / 
 

A Zobor Hangja Vegyeskar a facebookon ITT

Zobor Hangja Vegyeskar
Kolon – Zoboralja – Nyitra megye – Szlovákia

A Csemadok koloni alapszervezete 1970 telén kezdeményezte az énekkar létrehozását. A rendszeres munka azonban csak egy év elteltével kezdődhetett el, ugyanis ekkorra sikerült karvezetőt találni Dunajszky Géza személyében, így alakulásának éve 1971. 1972-ben felvette a Zobor Hangja nevet.
A 45 tagú vegyeskar első bemutatkozására 1972. február 17-én került sor Kolonban. A III. Kodály-napokon, 1975 júniusában ezüstkoszorús minősítést nyert, melyet 1981- és 1984-ben aranykoszorú követett. 1979-ben Dunajszky Géza elköltözött a járásunkból, a kórus vezetését Simek Viktor vette át. 1990-ig a vegyeskarnak 86 fellépése volt, Nyitra és a nyitrai járás számos faluján kívül szerepelt Losoncon, Léván, Sók-Szelőcén, Galántán, Felsőpatonyban, Füleken, Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott s a magyarországi Zalakomáromban és Lakiteleken.
1989-90 telén, az akkori politikai események miatt a kórus működése leállt. Kilenc évi szünet után, 1999 áprilisában újra elkezdődött a rendszeres munka. Azóta sikeresen szerepeltünk Felsőkirályiban, Pogrányban, Egerszegen, Gímesen, Zsérén, Budapesten és testvérkapcsolataink helyszínein Magyarországon. Több szakrális jellegű műsort tanultunk be, amit a környék templomaiban adunk elő.
Nagyszabású rendezvény volt a milleneum alkalmából rendezett hangverseny, amelyen 7 kórus mutatkozott be, külföldről is.
Az énekkar további sikeres szereplése a Bárdos Lajos-napokon volt Budapesten és az általunk megrendezett ünnepségsorozat folytatása Zoboralján Gímesen, Zsérén és Kolonban.
2002-ben a galántai Kodály-napokon bronzkoszorús minősítést kapott a vegyeskar.
A vegyeskar ez év augusztusában meghívást kapott Dorogra a nemzetközi hangversenyre, ahol nagy sikert aratott. Ősszel részt vett Egerben a Dalolü Magyarország kórusfesztiválon, itt ezüstkoszorús minősítésben részesítették a vegyeskart.
2003-ban a vegyeskar többek között fellépett Tokajban és Egerben.
A régi tagokon kívül az éneklés iránt közép- és főiskolások, valamint alapiskolások is érdeklődnek.
2004. január 1-től a vegyeskart Józsa Mónika karnagy szakmai irányításával Brath Gabriella vezeti. Ez év őszén a vegyeskar eleget tett egy lyoni meghívásnak, ahol egy baráti közösség által megrendezett koncertsorozaton vett részt nagy sikerrel.
A vegyeskar a XIII. Kodály-napokon aranykoszorús minősítést ért el.
2006-ban a legnagyobb rendezvény, amelynek az énekkar is társszervezője volt, az
I.Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztivál
volt. E rendezvényen ünnepelte a kórus megalakulásának 35. évfordulóját.
Idén a vegyeskar több zenei rendezvényen is részt vesz: a magyarországi Csajág barátközség ünnepségén, a Bárdos Lajos-hetek kórusfesztiválon, a II. Zoboralji Kórusfesztiválom, a hagyományos karácsonyi hangversenysorozaton stb.
A vegyeskar jelenlegi létszáma: 21 hölgy és 12 férfi.
Segédkarnagyok: Balla Viktória és Varga Imre egyetemi hallgatók.

AUDIO:

Éneklő Kolon
A XIII. Kodály Napokon résztvevő kórusok versenyszámai

VIDEÓK:

Zobor Hangja Vegyeskar a youtube-n 

 Zobor Hangja Vegyeskar (56Kbps)

 Zobor Hangja Vegyeskar (ISDN 64Kbps)
Zoboralja címere
 

Warning: pg_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/footer.php on line 6