Warning: pg_connect(): Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: no pg_hba.conf entry for host "46.229.230.189", user "ij015000", database "ij015000db", SSL off in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 79

Warning: pg_exec() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 80
Nyitra címere
Magyar verzió
Slovanská verzia
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 6.0 ajánlott


Warning: chdir(): No such file or directory (errno 2) in /home/nm017300/_sub/zoboralja/index.php on line 79

ZOBORALJA
(Nyitra vidéke)

Zoboralja / Iskolák / Beíratások után Zobor-vidéken - 2015 / Mentsük meg Zobor-vidéket! / 
 

Beíratások után Zobor-vidéken - 2015
Mentsük meg Zobor-vidéket!

Január 25-én egy felhívást tettem közzé a Zoboralja portálon és a facebookon, s megkértem a sajtót és online médiát, ha lehetséges, legalább rövidített formában közöljék. A Reménynek és a Vasárnapnak levélben már megköszöntem, de itt is megköszönöm, hogy segítenek a magyarság megmaradását szolgáló kezdeményezésekben, és ha van még olyan média, aki szintén leközölte írásomat, azoknak is köszönet.
Ismerve Zoboralját és a szlovákiai-felvidéki magyarság hozzáállását a megmaradásunk problémájához, nem vagyok túl optimista, hogy valami eget rengető aktivitást idéz elő az írásom, de reménykedem, hátha valakik feleszmélnek és beindul a magyar iskolák megmaradásának mentési folyamata.
Már ismertek a beíratási eredmények, Zobor-vidéken örömtüzeket gyújthatnánk, hisz a tavalyi 14 beíratott majdnem megduplázódott, idén 26 beíratottunk van, de mivel ismerem az előző évek eredményeit, már volt hasonló létszámnövekedés, aztán a következő évben ismét visszarendeződött a beíratottak száma, és amiért visszafogottnak kell lenni, hogy a 26 beíratott 4 kisiskolát és 4 felsőtagozatos iskolát érint, a zoboralji iskolák mellett Nagykért AI is beleszámítva az érsekújvári járásból.
Hogy mi okozhatott ilyen ugrást, ahhoz többet kellene tudni az egyes falvakról?!
Valószínű, hogy abban az évben több gyerek született magyar és vegyes családokban és az átlaghoz képest több magyar és vegyes család döntött úgy, hogy tovább viszik a magyar elődök örökségét, a magyar nyelvet, kultúrát és történelmet, főleg Zoboralja kultúráját, néphagyományait és történelmét.
 Az is lehetséges, hogy a magyar iskolák melletti propaganda segített a szülők meggyőzésében, ha volt ilyen Zobor-vidéken és még lehetnek egyéb tényezők, amelyek befolyásolták a magyar iskola választását.
Egy friss példa a magyar nyelv tanulására: tegnap a szociális hálón „magyarul” jelentkezett egy cseh hölgy Ústí nad Labemből az Omegás klubba, 1 hónapja tanul magyarul, az Omega együttesért, hogy megértse a dalaikat, írja, hogy nagyon nehéz a magyar nyelv, de tanulja! 
Akkor a magyar gyökerekkel rendelkező gyerekeknek miért ne lehetne megtanulni magyarul, hisz ezzel semmiképp nem veszt, csakis nyer a gyerkőc?! Ezzel nincs szándékomban támadni a nem magyar iskolát választó szülőket, mert ők elsősorban áldozatok, mi vagyunk a bűnösök, hogy nem volt időnk vagy nem tudtuk meggyőzni őket a magyar iskoláért. És vannak főbűnösök, a megélhetési magyarok, akik a rendszerváltás óta a megmentésünkből élnek, de eddig érte semmi hasznosat nem tettek!
 A lényeg, hogy Zoboralja az előző évhez képest kiugró sikert könyvelhet el a magyar iskolába íratott gyerekeknél!
De nem szabad megnyugodni és semmiképp nem szabad elbizakodni, hanem elemezni kell az eredményeket, és mindent el kell követni azért, hogy az idei eredmény a következő években csakis növekedjen, mert azzal a magyar diákok létszáma növekszik, ez pedig oda vezet, hogy Zobor-vidék magyarsága nem kerül a történelem süllyesztőjébe, megcáfolva azokat a károgó végzethirdetőket, akik már közvetlen a rendszerváltás óta temetnek bennünket!
Úgy legyen mindörökké!
És ismét felajánlom a megmentési tervezetemet a „Zoboralji Magyarok Autonóm Közössége - ZMAK” részére, mely semmiképp nem árt az itt élő magyarságnak, csakis segítheti a magyar iskola megmaradását és ezzel Zoboralja feltámadását!
Röviden ismertetem a projekt lényegét:
Cél – a magyar iskolák megmentése és felvirágoztatása, ezzel Zobor-vidék magyarságának megmaradása.
Mivel már olyan helyzetben vagyunk, hogy sürgős életmentő beavatkozásra van szüksége Zoboraljának, olyan injekció kell, mely életben tartja a haldokló beteget és olyan terápia, mely felerősíti a legyengült szervezetét. A javasolt tervezetem ezt a célt szolgálná, ha a régió magyarsága elfogadja, támogatja és közös erővel megvalósítja!

Hogyan lehet ezt megvalósítani?

A többgyermekes családok számának növelésével.

És hogy lehet a többgyermekes családok számának növelését elérni?
-differenciált gyerek-, családtámogatással születéstől a középiskola elvégzéséig ill, a főiskolások-egyetemisták támogatásával – Délvidéken az egyetemisták havonta kb. 150 € ösztöndíjat kapnak.
- teljesen ingyenes óvoda és iskola,
- színvonalas alapiskolai oktatás a legkorszerűbb és leghatékonyabb módszerekkel,
- az óvodák és alapiskolák legkorszerűbb felszereltsége,
- a diákok felszereltsége a legkorszerűbb taneszközökkel,
- olyan érdekkörök támogatása, melyek a diákokat megfogják és hasznosak számukra,
- legkorszerűbb felszereltségű szaktantermek, laboratóriumok,
- legkorszerűbb felszereltségű tornaterem uszodával,
- tanulmányi kirándulások és egyéb…
A differenciált támogatási rendszer lényege,- az összegek tájékoztatási jellegűek, erről majd a ZMAK dönt :
- 1 gyermekes család a gyerekre 500 €/ év kapna,
- a 2 gyermekes család minden gyerekre 750 €/ év kapna,
- 3 és több gyerek esetén minden gyerekre 1500 €/ év kapna a család.
Születéstől a középiskola elvégzéséig egy szép összeg jönne össze, amivel a fiatal elindulhat az életbe, vállalkozásba kezdhet.
Ennek a támogatási rendszernek kétféle haszna lenne, növelné a születések számát, és növelné a családok számát, akik vállalják a magyar iskolát és a 3 gyermeket.

Ennek megvalósításához nagyon sok pénzre lesz szükség, honnan és hogyan lesz megszerezve?
A pénz megszerzése mindenki feladata, de elsősorban a ZMAK „pénzügyminisztériumé”, többféle forrás lehetőség van, ahonnan meríthetünk és hosszútávon.
Az első pénzcsomag tagdíjakból lesz, már ezzel felélesztjük Zobor-vidék magyarságát hibernált állapotából és érdekeltté tesszük a közös harcban a megmaradásunkért.
A tagság mindenki számára elérhető a tagdíj befizetésével és az alapszabály betartásával.
Mivel a tagság névjegyzékben lesz rögzítve, így ez a névjegyzék felkerül Zoboralja Dicsőség Tablójára, mint akik 2015-ben elindították a közös harcot Zoboralja magyar iskoláinak és magyarságának megmentéséért.
ZMAK chip kártyás személyi igazolvány, ezzel jutnak kedvezményhez a tagok kulturális és egyéb rendezvényeken, újság, TV, rádió, internet előfizetésre, vagy az ingyenes használatukra.
 Az iskolamentő stratégia kidolgozása a ZMAK feladata lesz, első lépés a tagság regisztrációja, de még előtte meg kell ismételni a két évvel ezelőtti sikertelen iskolamentő fórumot, a Zoboralji Kerekasztalt és ott végre meg kell egyezni a végleges iskolamentő stratégiáról!

Balkó Gábor
2015. febr. 19.
Kolon

Kapcsolódó írás:
Mi lesz a szórványokkal? ÉBREDJ MAGYAR!


Zoboralja címere
 

Warning: pg_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/footer.php on line 6