Warning: pg_connect(): Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: no pg_hba.conf entry for host "46.229.230.189", user "ij015000", database "ij015000db", SSL off in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 79

Warning: pg_exec() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/header.php on line 80
Nyitra címere
Magyar verzió
Slovanská verzia
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 6.0 ajánlott


Warning: chdir(): No such file or directory (errno 2) in /home/nm017300/_sub/zoboralja/index.php on line 79

ZOBORALJA
(Nyitra vidéke)

Zoboralja / Községek / Gímes - Jelenec / 
 

 GÍMES HIVATALOS HONLAPJA

TÉRKÉP

Gímes község a Tribecs hegység délkeleti nyúlványai alatt fekszik 192 m tengerszint feletti magasságban. Közigazgatásilag a Nyitrai kerületbe és a Nyitrai járáshoz tartozik.

A község első írásos említése 1113-ból származik a zobori bencés kolostor birtokösszeírásában. Jelenleg községünknek 1920 lakosa van, 53 %-ban szlovák és 47 %-ban magyar nemzetiségű a lakosság aránya.
A táj hegyalji jellegű, gazdag növény- és állatvilággal . Erdeit főleg a tölgy, cser, gyertyán és szil akotja. Számos védett növény is található errefelé, mint például a nagyon ritka sziklai benge. Az erdőben és nedves tisztásokon sokféle gomba nő. A Gesztenyés védett természeti területén a szelídgesztenye nő, melynek állománya a XIII. század második felében volt kiültetve. A fák 300-500 évesek.
A varázslatos környzet kiváló üdülési lehetőségeket kínál a pihenni vágyóknak. Ez főleg a hegyes terepnek a gímesi várnak és a két tónak köszönhető, melyek lehetőséget nyújtanak a túrázáshoz és a vízibiciklizéshez. Kitűnők a lehetőségek a gombázók, vadászok és halászok számára. Üdülőközpontunk alkalmas kiindulási hely lehet környékünk nevezetességeinek, mint pl. a kistapolcsányi kastély és bölényrezervátum, a világhírű malonyai arborétum, a gímeskosztolányi román stílusú templom megtekintéséhez.

1966-ban elkészült az Autocamping, mely 112 szálláshelyet biztosít az ide látogatóknak. Az üdülőközpont területén bisztró, tenisz, röplabda és futballpálya is található.
A festői szépségű vidéken kiemelkedik a vár romja, amely 514 m tengerszint feletti magasságban fekvő Dúny dombon található a község északi részén. A kővárat a kései román stílusú toronnyal a XIII. század második felében András építette, aki a Hunt-Pozmany családból származó Ivánaka fia volt. 1613-ban Forgách Zsigmond rekonstruálta a várat. A vár karbantartás hiánya miatt csakhamar annyira tönkrement, hogy ma már csak a romjai láthatók.
A mai napig álló kastély a falu keleti részét határolja. Az emlékiratokból kitűnik, hogy a kastély szárnyas oldalának épitése Forgách Pál nevéhez fűződik a XVIII. század elején.
Falunkban gazdag hagyománya van a népművészetnek, a folklórnak. Különféle ünnepélyes alkalmakkor megcsodálhatjuk az itteni színes népviseletet. Néhány évtizeddel ezelőtt még vásznat szőttek, hímeztek és csipkét is vertek a mesteremberek. Az ünnepélyeken fellépnek a helybéli gyermekcsoportok: a Villő és a Jelenček, valamint a női szlovák énekkar és a magyar hagyományőrző menyecskecsoport.
Községünk határában sok az üdülőház és a szőlőhegy területén a borospince.
Sok az idelátogató turista.
Reméljük, hogy üdülő vendégeink szép emlékekkel távoznak és a jövőben is örömmel térnek vissza.Zoboralja címere
 

Warning: pg_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/nm017300/_sub/zoboralja/footer.php on line 6